Cerita Lampu Kereta MyVi

5:23 PM Ruzend 0 Comments




Lama rasanya tak bercerita tentang diri sendiri dalam blog ni. Gaya penulisan dah tentulah buruk.
Kisahnya pasal bulb kereta yang terbakar dan nak digantikan. Almost 2 month bulb lampu tak ditukar.
Sebiji untuk HID headlamp and fog lamp. Drive pon dalam gelap la. Dah ler lampu di smoke.

Ini dah dua kali lampu HID terbakar di sebelah kanan.
Fog lamp bulb pulak meletup sebab kereta tenggelam sikit sebab banjir.
But the best is tapak bulb headlamp and foglamp jenis H11 so bleh rotate bulb untuk tukar kpd headlamp atau foglamp.

Nak dijadikan cerita seluruh area PJ dengan Shah Alam aku pusing nak cari dua bulb ni tak dapat2.
Mungking aku tak tahu kawasan aksesori kereta maybe.

Di area SS2 PJ ada satu kedai aksesori but kedai pon mcm tak banyak option nak beli sebiji bulb HID pon nak kena tempah. Alasannya HID 8000k tak approve utk jual. Yang ada cuma 4300k.
Nak tukar sebijik suruh ditukar sepasang. Sebijik bulb dah RM70. So kedai lain lah.

Terus memburu ke area Shah Alam dan Bandar Sunway but kedai plak buka lewat. Hari Jumaat.

Pergi pulak kedai di area Klang. Banyak gila sparepart kereta yang aku nampak but sebijik bulb tetap xda. Nak order part pon still stok xda. Harga plak still sama RM70 tanpa warranty.

So balik semula ke tempat kerja tanpa beli apa2 buld. Since aku kerja di Perodua aku just tanyalah price sebiji bulb untuk foglamp/headlamp. About RM38 jugakla sebiji. Brand OSRAM H11.
So survey kedai lain lah lepas abes kerja.

So dah xda choice terus pergi survey kedai2 kereta kat area Bandar Permaisuri. Dapatla jugak apa yang nak dicari. Sepasang atau dua bulb HID 8000k cuma RM70 sekali warranty setahun and foglamp RM25.
Wiring HID pasang sendiri.

Okie. Kereta dah cerah kmbali but foglamp kiri malap.
Sepatutnya beli OSRAM.
NVMla..!

You Might Also Like

0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (3) Blackberry (1) bridal (1) contest (2) credit (1) dinner (2) eez (2) events (27) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (62) funny (5) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (65) info sihat (4) islamik (3) jalan jalan (30) joke (7) joke ilmiah (2) journalism (1) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) mandi manda (2) maskulin (4) modeling (7) moto (4) music cover (1) my story (2) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (4) oscar (1) party (1) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (30) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (38) suka-suka (15) Sukan (1) talent (36) TIPS (20) trip (6) tutorial (2) wafi (1) wedding (9) wishes (2) Zoe Hanafiah (1)