Cara Untuk Tahan Lama

12:05 AM Ruzend Mohamad 0 Comments







NASI/LAUKBiar tahan lebih lama,

Jangan gunakan jari pasal jari korang ada bakteria. Sebab tu lauk cepat basi. Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.


PAKAIAN - Nak tahan lama,
Jangan rendam dalam serbuk pencuci lama2 sangat. Elak guna washing machine. Jangan jemur bawah mentari terik. Elak guna bleach. Jangan bawa mandi kat beach. Gantung bila disimpan.
Cuci guna air jeram/hujan. Jangan bagi pinjam kat kawan!!!.
Kalau nak tahan lagi lama PINJAMLAH BAJU MEMBER…
BAJU SENDIRI SIMPAN.


KELAPA PARUT - Untuk lebih tahan lama selama 2 tahun.
Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja.
Gunakan sebelah pada 31 December 2012. Dan sebelah lagi pada 1 January 2013. Wah…tahan sampai 2 tahun kan ?


KERETA - Nak tahan lama.
Lepas beli, simpan kat garaj. tutup elok2. Jangan bagi angin masuk. Jangan bagi abuk masuk. Jangan bagi wap air masuk. Bayar loan bulan2 sampai abis loan. Gerenti tahan lama.


KENYANG - Kalau nak tahan lama,
Sebelum makan – baca bismillallah dan doa
Akhir makan – doa dan ucap alhamdullillah. ..


UMUR - Umur nak tahan lama?
Banyak kan senyum, jangan fikir semua masalah dan jangan merokok!!! (bukan sebab rokok tu bahaya tapi bazirkan duit saja, kalau duit tak ada, banyakkan lagi masalah).


ROKOK - Rokok nak tahan lama?
Jangan hisapplah… …!!!!, letak atas meja dan pandang saja. 


BROADBAND - Nak broadband tahan lama?
korg guna la VPN... Unlimited bandwidth, senang cite, kalau kuota dah abis pon,masih laju speed broadband tersebut.


LAPTOP/PHONE - Nak laptop atau phone tahan lama?
Sile guna software yang betul, maintainance kena rapi. Kalau x, kelaut la korg punye lappy/phone korg yang canggih tuh..


KEBERSIHAN - Nak bersih tahan lama? 
Guna otak dan bukannya Nafsu untuk buat pilihan. Jangan ikut sebarang telunjuk kafir yang merosakkan keamananan negara. Nama je Bersih 3.0 beb, tapi sebenarnya kotor ya rabbi setaraf najis mughallazah..

You Might Also Like

0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (3) Blackberry (1) bridal (1) contest (2) credit (1) dinner (2) eez (2) events (27) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (62) funny (5) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (65) info sihat (4) islamik (3) jalan jalan (30) jenaka (1) joke (8) joke ilmiah (2) journalism (1) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) mandi manda (2) maskulin (4) modeling (7) moto (4) music cover (1) my story (2) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (4) oscar (1) party (1) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (30) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (39) suka-suka (15) Sukan (1) talent (36) TIPS (20) trip (6) tutorial (2) wafi (1) wedding (9) wishes (2) Zoe Hanafiah (1)