Contoh Gambar Panning

4:48 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

Kali ni NIK cuba nak share contoh gambar panning kat audiens yang baru nak join dan belajar tentang fotografi.. Semua gambar ni NIK just tangkap suka-suka ja. Nak belajar la katakan.


Camna nak dapatkan gambar macam ni?
Okie keep reading this post k..


Panning ni suatu gambar yang fokus kepada objek yang sedang bergerak dengan pantas dan latar belakang gambar adalah motion blur..
Gambar ni senang ditangkap pada waktu siang kerana pencahayaan yang sempurna..


Contoh gambar adalah di bawah : klik gambar jika nak yang lebih jelas

Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/16
Exposure Time : 1/50 sec.
ISO speed : ISO-800
Focal Length : 37mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No
Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/16
Exposure Time : 1/100 sec.
ISO speed : ISO-400
Focal Length : 36mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No


Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/20
Exposure Time : 1/50 sec.
ISO speed : ISO-800
Focal Length : 55mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No
Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/11
Exposure Time : 1/60 sec.
ISO speed : ISO-160
Focal Length : 55mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No
Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/11
Exposure Time : 1/60 sec.
ISO speed : ISO-100
Focal Length : 48mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No
Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/3.5
Exposure Time : 1/200 sec.
ISO speed : ISO-800
Focal Length : 18mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No



Apakah panduan setting yang diperlukan jika tak ingat?
Ia bergantung kepada pendedahan cahaya..


Shutter speed tak melebihi 1/100 sec.
Aperture tak terlalu besar, f5.6 ke atas jika cerah.
ISO 400-800.


Fokus point (titik merah) tertumpu kepada objek yang bergerak.
Tekan Half shutter untuk fokus kepada objek dan kemudian dah dapat angle yang menarik, tekan shutter penuh untuk snap gambar..

**Inilah yang dapat nik kongsikan buat masa ni..

Selamat Mencuba

You Might Also Like

0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (3) Blackberry (1) bridal (1) contest (2) credit (1) dinner (2) eez (2) events (27) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (62) funny (5) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (65) info sihat (4) islamik (3) jalan jalan (30) jenaka (1) joke (8) joke ilmiah (2) journalism (1) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) mandi manda (2) maskulin (4) modeling (7) moto (4) music cover (1) my story (2) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (4) oscar (1) party (1) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (30) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (39) suka-suka (15) Sukan (1) talent (36) TIPS (20) trip (6) tutorial (2) wafi (1) wedding (9) wishes (2) Zoe Hanafiah (1)