Tutorial Pasang CommentLuv Di Blogspot

11:52 PM Ruzend Mohamad 0 Comments




Ariffshah buat tutorial ni dengan harapan dapat membantu para blogger ni untuk pasang CommentLuv di blog mereka.



CommentLuv ni banyak membantu kita dapat lebih banyak komen kat blog kita. Kalau dah pasang CommentLuv, sekurang-kurangnya kita dah bagi backlink sebagai ganjaran kepada orang yang komen kat blog kita. Backlink ni penting untuk dapat pagerank yang lagi bagus, dan pagerank penting supaya blog kita akan diindex terlebih dahulu dan diberikan prioriti dalam Google search. Jadi kalau blog yang ada pagerank tinggi masuk pertandingan HIDUP BERANI UNTUK GAGAL, peluang dia lagi tinggi untuk dapat listing kat page pertama Google search untuk keyword HIDUP BERANI UNTUK GAGAL.
Langkah-langkah untuk memasang CommentLuv di Blogspot:
Cara paling senang nak pasang CommentLuv adalah dengan memasang IntenseDebate kat Blogspot korang. Register kat IntenseDebate.com.
1. Login dan klik Install IntenseDebate.
2. Dah add tu, jangan continue dengan step dia lagi. Klik Sites> Blog anda> Plugins> Activate CommentLuv. Edit la segala options yang ada, boleh letak Facebook share button sekali kalau nak.
3. Dah set up, klik Tools> Reinstall.
4. Select installation type: Aku cadangkan supaya pilih Template. Tak susah sangat sebenarnya.
5. Install only on all new post, kalau tak komen-komen lama akan hilang (hidden).
6. Buka Blogger.com> Dashboard> Blog anda> Layout> Edit HTML> Download Full Template.
Pastikan korang simpan copy .xml file tu seperately, just in case kalau apa-apa terjadi, boleh restore balik.
7. Browse file .xml tadi, klik Upload file and continue.
8. Dah upload, copy code (CTRL+A dan CTRL+C) yang telah di modify.
9. Lepas tu pergi semula ke Blogger.com> Dashboard> Blog anda> Layout> Edit HTML>, paste (CTRL+A dan CTRL+V) code baru.
Dah klik Plugins, akan ada senarai keluar kat sebelah kanan, klik Activate CommentLuv
Kalau berjaya pasang CommentLuv tu, akan nampak macam ni
Blog yang ada IntenseDebate dan CommentLuv adalah seperti blog Denaihati, penganjur pertandingan HIIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Dengan adanya IntenseDebate ni, rasanya word verification yang annoying kat blogspot tu akan hilang la kot.
Ada banyak lagi options kat IntenseDebate yang korang boleh try. Tapi setiap kali nak buat, kena reupload template balik la. Tu sebab korang kena finalize awal2 masa kat step no.2.
Aku harap tutorial pasang CommentLuv di Blogspot ni dapat membantu untuk memantapkan lagi blog korang dan aku harap tutorial ni lengkap la (2 jam buat research). Kalau ada yang tak cukup atau ada soalan boleh tinggalkan komen kat sini dan kalau dah pasang CommentLuv tu nanti bagi tau gak. Aku memang specially bookmark blog yang ada CommentLuv. Everytime korang update dan aku ada masa, mesti aku datang punya. Hehe..
All the best dan selamat berblogging =)
[9.03.2011] Note: Sila tukar comment form ke embed below post, baru intense debate boleh jadi.

**kalau nak cuba, try la komen dibawah
Sumber : Ariffshah

You Might Also Like

0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (3) Blackberry (1) bridal (1) contest (2) credit (1) dinner (2) eez (2) events (27) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (62) funny (5) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (65) info sihat (4) islamik (3) jalan jalan (30) joke (7) joke ilmiah (2) journalism (1) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) mandi manda (2) maskulin (4) modeling (7) moto (4) music cover (1) my story (2) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (4) oscar (1) party (1) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (30) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (38) suka-suka (15) Sukan (1) talent (36) TIPS (20) trip (6) tutorial (2) wafi (1) wedding (9) wishes (2) Zoe Hanafiah (1)